Showing posts with label my story. Show all posts
Showing posts with label my story. Show all posts

Thursday, 20 October 2016

Ekspedisi Penyambung Warisan - Day 5

Assalamualaikum :)

Yeahh.. tonight I think I want to finish up this story hahaha. It's quite long to write 6 days of expedition. But it's okay I love writing (serious) huhu.

On the day 5, Kak Timah, Merra and me was wake up at 3 a.m. to cook for everyone since the ration was still much left and we decided to finish it by making a breakfast. Luckily, around 5 a.m., every girls wake up and they were ready to give a hand at the kitchen. Even the committee members were helping us to prepare for the breakfast.The menu was Nasi Goreng Ikan Bilis, Hot tea, and Omelette. It was a simple menu for breakfast but really meaningful when we got to eat together.


Abang Akmal brief us on how to ride a horse.



It was very calming to sit on the horse



The next activity was horse riding. All of us went to the horse stable and listened to the Abang Akmal briefing about the etiquette on how to ride the horse. It's quite fun and relax. Actually.. by riding a horse, it helps one's to improve their confidence and healthy lifestyle. I wish I can repeat these activity again in the future. Next, all of us move to Gua Batu Maloi for the next activity. It's took 40 minutes to reach there by car. At 9.30 a.m. we arrived and get ready to explore the Gua Batu Maloi. There were full of big stones and really catch my eye for every single step in that cave. But to enter the cave was really challenging especially for people who has a big body. Some of it's passage require one's to crawl, lie face downward, and even lower body in order to fit the cave passage. Luckily.. I have a small body hoho.. :)


Inside of Gua Batu Maloi


The way to get rid the feeling of tired was a selfie :))


Face that just getting out from the cave.


 Yeayhh!! Done cave exploration :)

At 12 p.m., we already arrived at our starting point back and having our lunch together. Our next activity started at 3.30 p.m where it was the abseiling and climbing session. I felt nervous at first to do the abseiling for the second time because during Diploma I already tried it and it was trembling to throw out your body backwards and going down using the rope. But, En Amir and his wife kept giving me a word of encouragement to  try it for the second time and throw the feeling of nervousness. Alhamdulillah..it was fun!!


 BBQ toimeeee..

The outdoor activity end at 6 p.m and we were going back to our camp site. I thought it was our rest time already but nooooo! We need to prepare for the BBQ for tonight because this is our last night. So, after divided the task..we started to clean the chicken, meat, make a sauces and prepare for the grilling time. That night,our dinner were full of joy and happiness because we successfully manages to get through all of hardship along these expedition.

After dinner, we need to assemble at Astaka. Since it's still too early to start our activity.. so we join the group of singer to sing the song with them.

Our activity that night was just a presentation about our last feedback about Malay race nowadays. So, after that.. the activity for day 5 done :) ..

Monday, 17 October 2016

Ekspedisi Penyambung Warisan- Day 3

Hye and assalamualaikum ☺,

Okey tonight..I'm going to continue the story for 3rd day during an expedition in Negeri Sembilan on last August. Actually I just have a few times tonight to continue writing about this. As usual, when the class begin the time for this kind of things was really little.

So on the 3rd day, we were gathered at 8.30 am to get ready for hiking. After we were brief by Abang Rushdi and huh ..there were another mission to get settled during going up to the Gunung Angsi. He gave us  an envelope that contained an information of how to complete the mission.We have been released by Abg Rushdi separately to hike on the peak by completing the mission using our own strategy. So, at the check point 2 and 3 we need to ask a question regarding the information that we need to collect before reached the peak. All of us chose to cooperate with each other by sharing the information so that we can reach the peak together.

 Before all of us been released to go up hike one by one.


My turn to start hiking to find the 2nd and 3rd check point for mission

There were many obstacle during our journey to reach the peak of Gunung Angsi at every check point where the committee asked us about GPMS info and at some point we need to sing a GPMS song and memorize it right away.We reach the peak at around 2pm and having lunch with 'Nasi Impit' that we cooked at the night before. Actually I didn't eat 'Nasi Impit' so I just ate bread that I brought to fill my stomach. Then, after everyone taking their selfie at the peak we continue the mission that they gave us before going to the peak. Both group of us can't find the solution and at the end, the committee explained it to us. It's a critical thinking that we were not really expected plus with tiring body and mind, how could we thought about it.
Yeayyh finally..

Lunch at the peak of Gunung Angsi
Selfie comes first..

After going down and reached at Ulu Bendul camp site, we were free from any activity and the committee said our activity will started at night. So, we just use this plenty of time to have some fun at the swimming pool hoho.At night around 9pm, we started our activity by meeting with one of senior person in GPMS called, Encik Amir. At first, he was very strict and asked one by one to speak louder by calling everyone names. I was hoping that he didn't call me because my voice not really loud and I'm still coughing badly. Luckily he doesn't.But .. this night we need to do public speaking to tell everyone about what we got along 3 days staying here. Everyone of us appear one by one voluntarily in front of the stage and tell them what we think and what we didn't satisfied. Until all of us finished our public speaking then the activity for the 3rd day was ended.
En Amir called us randomly to pick one person and then asked about everyone names.

-to be continued-

Monday, 22 August 2016

Books = Friends

Hye .. and salam senyum kambing :)

Currently I'm in the middle of semester break. For the first time, I just stay at home and didn't go for part time work like every past semester break. The reason is the period of time not really long. It just one month. But I do go for short vacation to Penang Island just for 2 days 1 night. I went there with my sister since she also wants to look for her new workplace at Hard Rock Hotel and rental house that suitable for her to stay.

As usual, there are a lot of tourist here and there in Penang Island that mostly travel in a packages of around Malaysia for 2 weeks. They will travel to every states in Malaysia for 2 to 3 days at every stop in the islands. It's fun right? I know these things since I ever worked at the hotel and the tourist from Europe told me that they have been offered by travel agent with that kind of packages. If I am not mistaken in Europe also have that packages to travel around there. Maybe we should try soon :)).

My daily routine along semester break are mostly accumulate for reading a books in my room. There are a lot of book that I need to memorize. It's just for general knowledge. Maybe it can help me in the future. I read much kind of genre like philosophy, history, poem, Islamic, motivation and so on. My room is just like a library and it is one of my heaven on earth :). Every time I read a book, my mind will not stop thinking about the future just because sometimes the books keep remind me about the world and it makes me always want to improve myself day by day. That's why books are the most honest friends since the origin of book is also human. Yes! Who exactly write the books? Who's thought that scatter in the books? It's human right? So, by reading a books it's automatically connect me to the strangers thought. So, can I claim that books are my friends? Yes !!! I've keep many friends in my room and there are all loyal to me :).

But one things you must keep in mind that not everything in the books is right. So before you trust it blindly, please do some research. But mostly are the right things since not everyone can be a writer without proper knowledge. Even a novel writer need to have many side of field in order to create the logic story. If not, their books will not get any acknowledgement. As you can see in the bookstore, there are abundant of book from nameless writer, even a students can be a writer and that's book even get a best seller. Did you know why? It's because they write the books from people perspective not only their own. They write from their own experience and feel. They write with sincerity. Most people in the world will choose a books by following their interest and close with themselves. So, that is the reason why books always being our valuable friends since the creator is also a human :))
The only difference is the books can't always answer all of our question but by having much kind of books genre it's will help. So, it's totally not wasting your money to buy much kind books because knowledge has no expired time.

As a conclusion for my thought, books never leave you but it's always give you something that people can't..which is the repeated knowledge. If you don't understand what's book talk about, you can read it again and again but with people if you ask them again and again they obviously will get mad haha see the different ?
Then, what are you waiting for?

 'You are what you read!'
Choose the right reading digest!

Thank you :)


Saturday, 12 March 2016

Degree Life Begin..

Hye.. Assalamualaikum semua :)

Finally ..dah degree pon ayin tahun 2016 nih. Alhamdulillah dapat continue study di UiTM Puncak Alam.The best part is masuk ja terus semester 3 sebab buat pengecualian kredit subjek Diploma dulu and masuk through penerapan UiTM. See.. boleh jimat masa belajar kan.

Actually ayin ada dapat offer study di oversea. Memang one of wishlist lah nak sambung oversea sebab ayin ambik tourism so I think its better to explore more about tourism di negara lain. Setakat ni ada 3 offer ayin dapat. Dua dari universiti di Australia and satu dari UK.Terima kasih jugak kat lecturer yang bantu ayin tuk prepare surat menyurat semua. Bukan mudah nak apply oversea ni.

Then, bila dapat offer study kat UiTM Puncak Alam ayin just masuk daftar ja dulu and study sini dulu before tunggu result biasiswa untuk study abroad. Dalam keadaan ekonomi negara yang agak tenat ni memang amat tipis untuk dapat biasiswa atau tajaan. Tambahan pulak bukan sorang dua yang apply, berjuta-juta pelajar dari pelbagai course hm even yang anak orang kaya pon still apply scholarship..seriesly tak paham.

Hanya mampu doa ja agar ayin berjaya dapatkan tajaan or biasiswa..if takda rezeki redha ja lah lagipun study UiTM pon okey jugak cepat habis. If study oversea pon still dapat pengecualian kredit cuma lambat sikit la..still dalam tahun yang sama habis cuma bulan tu yang berbeza.

Degree life kat sini a bit tough sebab kampus puncak alam ni besar then jarak kolej ke fakulti sangatlah jauh so everyday kena tunggu bas.Alhamdulillah jugak dapat kolej casuarina, sebab first stop bas adalah dekat kolej casuarina and tak ramai student suka tunggu kat kolej casuarina ni.Tak taulah kenapa.So, tak perlu la nak berebut macam bus stop kolej lain untuk naik bas free.Bas kat uitm ni ada beberapa buah..yang mana kalau nak free naik la bas uitm. Bas rapid untuk area dalam kampus RM1 ja.If luar kampus perlu bayar ikut destination lah.Then, ada bas meteor yang mana bas ni bas sewa untuk student yang stay luar kampus. Bas ni pon free. Boleh jugak guna bas ni untuk keluar ke area fasa 2 or fasa 3.

Pada awalnya sangatlah insecure bila dapat sini sebab bestfriend ayin pon takda so takda semangat nak study. Sekarang ni susah nak cari kawan yang betul2 boleh dibuat kawan plus ayin dah trauma dengan sejarah waktu diploma dulu.Akibat salah pilih kawan,habis rosak nama baik ayin..sana sini cerita pasal ayin dia bawak.Mujurlah kawan2 and lecturer percayakan ayin kalau tidak taktaulah apa jadi.Alhamdulillah jugak dapat roomate yang baik dan awesome haha.

Ada jugak a few kenalan sekitar puncak alam nih sebab before this ayin kerja kat sini.So, bila time weekend ja ayin hangout ngan depa lah..mujurlah ada insan2 nih.Kalau tak terkontang-kanting ayin kat sini.Kakak ayin ada ja stay kat Subang tapi hm jauhla nak pergi selalu..student life ni kena berjimat sikit. Cehhh.

About classmate, hm semua okey ja and lecturer setakat ni alhamdulillah semua boleh tahan dan memang jenis yang open lah suka nak dengar student's punya opinion and mostly asssestment presentation. (even selalu buat still nervous).Okeylah setakat ni dulu ayin membebel haha..nanti kita sembang pasal current issue pula ye.

Wassalam. :)



                                                                          This is my new classmate.

Thursday, 12 November 2015

Precious Experience at Belum Rainforest Resort

Assalam semuanyaa ..
I'm back :)

Entri kali ni nak story pasal satu tempat yang mana merupakan tempat praktikal saya ketika semester akhir diploma aritu. Tempatnya sangat cantik dan nature. Ramai foreigner yang suka pergi travel situ. Stesen televisyen pon banyak buat filem , dokumentari and macam2 lah sebab Hutan Belum tu merupakan hutan yang tertua dan dah berusia 130 juta tahun iaitu lebih tua dari hutan Congo dan Amazon. Haaa amazing kan fact dia. Kat sini jugak tempat di mana kita boleh spot bunga Rafflesia. Bunga Rafflesia kat sini ada 3 jenis iaitu Cantleyii, Kerii, dan Azlanii. Haiwan2 terancam pon still ada lagi kat sini contohnya gajah, harimau, beruang matahari,tapir and banyak lagi lah. Jenis-jenis flora pon ada lebih kurang 3000 spesies kat sini.

Selalunya journalist,ahli kaji hutan and orang2 profesional  dari dalam dan luar negara akan datang sini untuk buat kajian.Time saya praktikal tu ada sorang mat saleh ni dia jalan dari pekan grik sampaila dekat BRR ni punyalah dia nak tangkap gambar hornbill. Muka dia sampai merah sebab berjalan tengah panas kan.Perghh mat saleh memang suka buat kerja gila-gila pon kan..haha. Tapi time tu hornbill takda sebab hornbill ni dia akan appear ikut musim dia. Then mat saleh tu dia stop rehat sambil bukak lappy dia. Series saya kesian tengok dia, so saya pon ambikla 2 botol mineral water bagi kat dia free2 ja. Lepastu dia sambung berjalan lagi ke sebelah bridge menuju ke jeli. Entahla apa dia nak cari pulak.

Staff kat sini jugak terdiri dari orang tempatan iaitu penduduk sekitar grik and orang asli kat sini jugak diberi peluang pekerjaan tuk bekerja di sini oleh owner resort iaitu , Tan Sri MK. Orang asli ni jugak anak angkat Tan Sri MK tau. Mulia sungguh kan hati MK bantu masyarakat orang asli dan jugak orang Grik ni. Untuk pengetahuan semua, nak kerja kat sini diorang tak pandang education sangat tapi diorang amat pentingkan experience. Time saya praktikal tu, hari2 ada ja orang datang mintak kerja tapi semua tak dapat even pangkat Master. Tapi mana yang ada kenal orang dalam senangla. Sebab diorang jugak nak minimumkan pengeluaran kos so diorang memang akan train orang dalaman ja untuk isi kekosongan yang ada.Kalau ada member senangla. 

Saya sarankan untuk adik-adik yang mana bidang tourism bolehla praktikal kat sini. Masukla bahagian recreation department. Boleh gali banyak pengalaman and belajar banyak facts pasal Hutan Belum ni. Interesting taw... series best. Saya jugak diberi kepercayan untuk jadi recreation admin. Everything about handling booking, email ,phone , coordinate task untuk tour guide , calculate revenue semua saya kena handle unless kalau saya tak tahu barulah saya akan pass dekat top management.Memang penat jugak tapi sebab saya suka entertain guests so bila guest satisfied saya pon rasa happy.


Ni Rafflesia Cantleyii dekat Sg Gadong.



Ini adalah dry salt lick iaitu tempat di mana gajah mengambil garam mineral untuk diet sebabnya gajah kan asyik makan tumbuhan so untuk stabilize dia punya body dia akan ambik salt lick ni.


Haa ni namanya bamboo rafting. I dah try memang best uolls even pada mulanya takut jugak terjatuh dalam tasik kan..haha .Don't worry ia sangat stabil dan yep very nice to try especially dengan orang tersayang. Wahh romantik gitu.


Ini gambar I tengah selfie haha . Time ni kena bawak guest masuk Banding Gallery. Sementara tunggu guest kita selpieee dulu.


Okey time ni saya follow another local guides bawak group tourist dari France.Tapi diorang ada guides sendiri jugak yang follow sebab diorang memang xpaham English. Diorang paham bahasa diorang ja.

Kawan2 rapat time praktikal. Semua ni staff BRR cuma saya dengan yang baju biru depan ni ja praktikal.Series rindu mereka semua :'(


Okeylah setakat ini sahaja. Kalau nak upload gambar memang banyak so gambar2 ni pon dah culup untuk menggambarkan betapa indahnya suasana kat BRR. I really recommend uolls untuk travel sini.

Jika pernah datang ke sini bolehla tinggalkan komen anda untuk memberi feedback. Hehehe.
*dah gaya travel advisor pulak blog ni*


Annyeong !

Wednesday, 27 August 2014

Hlovate ?

Salam semuanya :)

Petang ni nak sembang sikit pasal novel.Tetiba ja kan haha.
Actually ayeen ada la secara tak sengaja kenal dengan sorang budak ni dan dia perkenalkan satu buku a.k.a novel karya HLOVATE.Sedap kan display name dia.Karya Hlovate ni sebenarnya dah lama femes tapi ayeen ja yang ketinggalan hoho.Sebabnya dah lama tinggal hobi membaca novel2 cintan ni.Dah tak minat la.Balik2 story yang sama jugak.Tapi bila kenal karya Hlovate ni jadi nak baca novel balik.Sebab story dia lain dari novel2 cinta yang berlambak kat pasaran tu.Lebih kepada islamik thought sebenarnya.Ayeen pon baru berjinak2 tuk mengenali hasil karya dia ni.

Baru2 ni ada beli karya dia yang Tunas ngan Aa + Bb.Tapi yang ni version terbaru yang mana dia dah gabungkan sekali jadi satu buku.Sebabnya cerita ni berkait.Hm i wonder la sapa sebenarnya Si Hlovate ni.Dia just guna nama ni then dia tu laki ke perempuan tak dapat diketahui sesiapa.Apa yang ayeen tau diorang cakap yang dia ni belajar kar UK .Orang la cakap ..ayeen pon baru kenal dia.haha so no komen!
budak yang ayeen kenal tu rekemen tuk ayeen baca buku dia yang tajuk Contengan Jalanan sebab ayeen jenis minat motivation,dan ramai jugak la yang cakap buku tu best.So ayeen pon pergi la beli.merata jugak cari semuanya habis stok.Sampaila last2 jumpa jugak kat Hasani.Then now dah ada kat tangan ayeen.Tapi buat masa sekarang hanya mampu tengok ja la.Hehe.Tak sampai sebulan dah nak final exam.So..terpaksa tahan dulu lah.nanti cuti semester ayeen habiskan haha.

Sapa2 yang taw pasal Hlovate ni kongsi2 la cerita kat sini eh.Nak taw jugak lain2 novel dia yang best2.Setakat yang ayeen taw koleksi novel dia semua ada 9 buah.Hm nanti baucar buku memang semuanya habis kat novel Hlovate la cita dia.Huhuhu..

Okelah.That's all for today.Salam maghrib yaa! ;)


Sunday, 16 March 2014

Selamatkan saudaraku :'(

Assalamualaikum :)

Hai semua ..rasa macam blurr ja aku hari ni seharian duduk dalam bilik.Al maklumla study week kan.
Serious tak taw nak buat apa.Nak study sangat pon tak boleh..
Tapi esok ayin dah ada planning..cuba teka apa?? (angkat2 kening)
 Langkawi here we go !! (tepuk tangan sorang2)..

Nak gi isi borang apply kerja sebenarnya tuk cuti sem ni..semangat kan.Gila tak semangat cuti sem dua bulan kot..Bukan ayin la nak duduk rumah goyang kaki lama-lama tu..(muka belagak)
Haha takda la bukan apa rugi masa kot bila pikir2 balik cuti dua bulan stay kat rumah tanpa berbuat apa2..
So so so wasting my time..no no no! Hum actually bukan pasal ni ayin nak cerita.
Sebenarnya semalam kat twitter ayin ada ternampak satu tweet ni yang ada gambar baby kecil dimana kulit kepala dia terkopek .Masha Allah takut tengok dan ofcoz airmata ni menitis tanpa disedari.Ya Allah kesiannya kan..yang sedihnya sebab apa jadi macam tu hum budak tu terkena bom kat syria.

Actually ni bukan gambar yang ayin tengok kat twitter tu tapi still buat hati ni rasa runtun :'(


Seperti yang kita semua sedia maklum kat sana still lagi berperang kan..sama macam kat mesir dan palestin jugak.Semua ni takkan berakhir sampaila hari kiamat.Mungkin di dunia kehidupan mereka macam ni tapi kat akhirat nanti Allah dah sediakan tempat yang cukup indah.aman dan selesa dipenuhi dengan pelbagai kenikmatan yang selama ni mereka tak dapat but kat sanalah Allah ganti balik kan..hum tapi ayin still geram bila tengok gambar bayi kecil tak berdosa macam tu.

Sebenarnya ayin berazam nak pergi sana suatu hari nanti.Kalau boleh ayin nak ambik anak angkat dari sana.Ataupun kalau ayin kaya ayin nak bina satu rumah tuk anak2 kecil dari sana tinggal dekat Malaysia.pendidikan semua ayin tanggung (hehe besar kan angan2 ayin.)Tu pon sekiranya ayin dikurniakan rezeki yang lebih. Tapi tunggu ayin habis study dan berjaya dulu lah..lambat lagi.Kira2 sempat tak eh ayin nak buat semua tu..Teringin sangat ..harap impian ayin tercapaila.Banyak sangat benda ayin nak buat tapi risau kalau tak sempat.Sebab kita tak tahu kan ajal kita bila so nak buat baik ni rasanya tak perlu tunggu. Apa yang kita ada dan kita boleh beri,kita beri seikhlas hati.In sha Allah balasan Allah menanti :).

Tapi tu semua impian ayin la..sekiranya termakbul alhamdulillah.Sama2 la doakan ayin berjaya kelak.Amiin .

Saturday, 15 March 2014

Kejayaanku Kegembiraan Mak & Ayah :)

Holaa ..Assalamualikum sahabat semua :)

Pada 14 Mac 2014, berlangsungnya Majlis Anugerah Dekan bagi Fakulti Hotel dan Pelancongan Uitm Pulau Pinang.Apa yang menggembirakan hati inilah kali pertama aku mendapat anugerah dekan.Anugerah yang sangat diimpikan oleh semua pelajar universiti.

Sesungguhnya agak sedih sebab semester pertama tak dapat meraih anugerah ini memandangkan mungkin kurang fokus atau takda rezeki mungkin.Tapi takpa alhamdulillah akhirnya diberi kesempatan untuk merasai kenikmatan penat lelah sendiri belajar.Sebenarnya anugerah ni sedikit sebanyak membuat ibu dan ayahku tersenyum gembira dan itulah yang aku inginkan selama ni.



this is what i need !


sebenarnya time ni tak ready lagi nak ambik gambar ..hehe tak sempat nak senyum

 ni la member saya yang dekan setiap sem :)

Thats all .Hope this semester i will gain more pointer to make me excellent in future market jobs.
In sha Allah :).Pengalaman pon penting jugak tuk senang dapat kerja.Pointer saja tak memadai.So lets balance both of it.


Saturday, 22 February 2014

Travel Sabah Part 2 :)

Hye.. selamat petang semua :)

Hari ni just nak sambung story pasal trip ke sabah ari tu lah.Tak abih lagi ..hehe
Hum hari ketiga kitorang pergi travel ke Kundasang.Perjalanan ambil masa dalam 8 jam.
Seriously lembik jugakla dok dalam kereta tu kan..
hehe.. dah lama2 camtu ofcoz la ayin tido sepanjang journey..
tapi bila dah sampai Kundasang tu memang dah tak tido la sebab cuaca kat situ best sangat ..sejuk giloss
ayin pulak tak bawak sweater..so memang satu penyiksaan terhadap diri sendiri jugakla.
Kitorang jugak dapat tengok pemandangan gunung kinabalu yang nice sangat..
series cantik..hum tak tawula nak describe macam mana.

Sampai saja kat Ladang Lembu Zealand tu waktu tu hujan lebat .So sedih jugakla sebab tak dapat melawat ladang lembu tu..just tengok dari jauh ja laa.. tsk tsk !
Haa lupa nak cerita sebelum sampai ladang lembu new zealand tu ,kitorang pergi Rumah terbalik dulu.
Tapi.... kat situ pon sedih gak sebab tak dapat masuk.Alasannya kitorang tak cukup masa.Arghhh! Dua kali tensionla cerita dia hari tu..hummm
Lepas tu kitorang pergi Mount Kinabalu ..situ lagila sejuk tahap kutub utara.
Lepas dah snap2 semua bagai..then bergerak pulak ke Uitm Sabah.
Situ pergi just buat commentary ja pastu solat asar kat situ.
Hum tapi uitm diorang series jauh kot antara hostel dengan kelas.hutan pon banyak pulak tu..
Huhh seram kot ! Sir cakap diorang pergi kelas dalam kampus pon naik bas sebab jarak jauh sangat..

Best friend forever :) In sha Allah






Di Mount Kinabalu Park


Next tour pergi Menara Tun Mustafa..kat situ pon tak dapat masuk jugak sebab kitorang pergi dah maghrib.Waktu operasi just pukul 9-5 petang ja.Sedih lagi..
Pastu seterusnya pergi melawat Stadium Sukan ..pastu kitorang balik.
haa tu la story dia..boring kan..haha
actually arrangement pon macam tak best dan tak berapa betul sangat.
Biasala kami semua pon baru belajar lagi nak arrange semua ni.So harap next trip will be great than this.


Ini la Menara Tun Mustafa :)


Hari keempat kitorang bergerak pukol 10 pagi pergi shopping dekat Philipine Market.
Then ,terus bertolak pergi airport.Kitorang naik flight semua sampai dalam pukul 9 malam kat KLIA.
Pastu terpaksa bermalam kat situla sebab bas uitm tak dibenarkan bergerak waktu malam.
So memang berkubu kat airport la semalaman semuanya.Esok pagi jam 7 lebih baru bas datang.



topi sabah tu just snap ja tak beli pon.. :-p



Akhirnya dalam kelas tour guding pada hari selasa keesokannya tu,sir shaiful cakap yang kedua2 group dapat fullmark praktikal tour guiding..yeayyyyyyyy!
Tak sia2 tido kat airport..hihihi :)

Ni video Musical Fountain di Perdana Park :)







Wednesday, 19 February 2014

Travel to Sabah :) Part 1

Hye2 dan assalamualaikum awak2 yang handsome dan comel :)
Malam ni ayin nak story pasal pengalaman kat Sabah selama 4 hari 3 malam.
Actually travel ni atas subjek tour guiding.
Kami semua kena praktikal jadi tour guide sorang2 kat tempat2 yang dah ditetapkan.
Awalnya nervousla jugak sebab kitorang pon tak arif sangat kan pasal tempat tu tapi atas effort sendiri cari info pasal tempat tu ,so alhamdulillah semuanya ok !

Hari pertama kami pergi tak buat apa2 lagi sebabnya masing2 dah lembik.
Mana taknya seharian naik bas 5 jam then naik flight plak 2 jam lebih.Memang agak blurr la hari pertama tu kan..hahah
Kami memilih Marina Court sebagai tempat penginapan kami iaitu terletak di Kota Kinabalu
Alhamdulillah sangat sebab bilik dia cantik plus lengkap dengan semua peralatan memasak,mesin basuh baju,peti sejuk then astro pon ada.
Kira okla sebab harga pon boleh tahan gak kan.




Hum ni serba sedikit gambar Marina Court tapi kalau tengok depan2 series cantik.Tak macam sesetengah tempat tu harap gambar ja cantik tapi realitinya hampeh!

Ha ni ayin masukkan video dalam flight..hehe.
al maklumlaaa first time naik flight ..Subhanallah memang cantik view dari atas.




Hum waktu first day tuu kitorang pergi Gaya Street tengok tempat2 sekeliling situ.Pada masa yang sama juga orang kat situ tengah sambut Cap Go Meh.

 yang baju biru tu asal tangkap gambar ja tido..humm

 Haa ni baru comey..hikhik



Memang bising laa..tapi alhamdulillah la dapat berjalan lancar tour guiding pada hari tu walaupon keadaan panas terik.



Then, kitorang juga pergi melawat Jesselton Point..




lepas Jesselton kitorang pergi Bukit Bendera pulak..memang agak panas waktu tu so sapa yang jadi Tour guide time tu memang kena banyak sabar laa..

 Muka ayin pon dah berkedut sebab tahan panas.. huhu


Seterusnya kitorang berhenti solat jumaat ..memandangkan hari tu hari jumaat.
kaum adam semua pergi solat then kami kaum hawa ni apalagi pergi makan la..hehe

lepas semua dah siap sedia solat ,makan semua.Kitorang sambung balik tour ke Kinabalu Wetland Centre.
Situ tak ada apa sangat just pasal penjagaan alam sekitar dan fauna.


Then kitorang pergi melawat Muzium Sabah.So nice la. Banyak sangat bukti sejarah yang ayin dapat lihat sendiri dan amat kagum dengan orang sabah.

tapi kat situ tak boleh ambik gambar so dapat tengok ja laa..
Kalau nak tengok travel la ke Sabah. haha.

Last sekali untuk petang tu kitorang pergi Masjid Negeri Sabah.
Memang sangat besar dan cantik.Tempat ambil wuduk dia punyala jauh dengan ruang nak solat..
Haha..tapi series besar jugakla..pejabat semua ada kat situ.Ada jugak nampak diorang adakan kelas kat situ.Tak pasti pulak kelas apa.Hum..almaklumlaa masa yang diberi pon singkat sangat waktu kat situ.
Sempat solat ja la.

Then malamnya pulak,kitorang pergi melawat Tanjung Aru dan Perdana Park.Actually  Tg.aru tu just pantai ja..tapi ramaila orang.Biasala malam2 macam tu kan.Lagipon restaurant pon ada, so thats why la ramai orang kat situ.

Lepas dah enjoy2 semua kat situ then kitorang heading pulak ke Perdana park.Ni la tempat ayin kena jadi tour guide..hahaha
Series agak gementar sebenarnya tapi cuba sedaya upaya ignore perasaan tu.Akhirnya selesai jugak.Wehuu.. pada masa yang sama ada Musical Fountain Performance waktu tu.So semua orang dah tak fokus kat ayin la.Semua sibuk merakam musical fountain tu..

Ayin pon tunggu apa lagi.rakam jugaklaa..Cantik kot..haha.

Hum kitorang pon lepas dah pusing2 sekitar perdana park tu,terus balik ke bilik berehat dan prepare tuk tomorrow punya tour pulak.

Oklaa.. kita sambung story next enry okey! Tangan pon dah lenguh dah ni..Ok anyeong :)
















































Thursday, 16 January 2014

My time :)

Assalamualaikum ..
 Malam ni baru sempat update blog..
Kenapa entah sekarang ni busy sangat ..
Kadang tu rindu pulak waktu lapang ..
Teringin nak luang masa pergi pusat Islam, join aktiviti kat situ, join usrah dan halaqah macam sem2 sebelum ni
but now ayin sendiri sudah ada tanggungjawab sendiri untuk manage kelab
Takpa mungkin dah tiba masa tuk ayin belajar ke peringkat seterusnya
takkanlah nak still berada di takuk yang lama kan..

Hum cerita pasal kelab ari tu Kelab Orator iaitu kelabyang  ayin manage untuk sem ni ada buat satu kem pemantapan fasilitator kat GPMS Ipoh,Perak.
Seriously best sangat kem kat situ.
Apa yang terbaiknya kami diajar oleh budak2 yang sama umur dengan kami.
Tapi depa semua tu sebenarnya dah bermula sejak dari usia muda lagi.
Kami ni ja yang terlambat mengambil peluang macam tu. Hoho

Majoriti depa semua tu sekolah kat Anderson.Then banyak yang memilih haluan ke Tingkatan 6 lepas SPM.
Okla tu kan ada matlamat sendiri mungkin.
Teruja jugak tengok kebolehan mereka mengendalikan sesuatu program tu.
Ayin harap sangat ayin dapat jadi macam tu dalam masa remaja ni. In sha Allah.


                                   

           



 Bacaan Ikrar

 Sesi fotografi


Serba sedikit gambar semasa kem berlangsung.. :)

In sha Allah next program lagi mantap ..hehehe