Friday, 1 April 2016

Malaysia Internal Problem

Good Day :)

Hm weekend nih macam biasalah stay dalam bilik dengan lambakan assignment yang tak berkesudahan. Seriously too many assignment to do in a short time lah. Nope bukan merungut tapi macam diluar kemampuan untuk buat everything tu ..ke memang degree life macam ni hah hahaha.

Okey aritu ayin ada cakap nak bincang pasal current issue kan.. haa semalam tengah2 scroll twitter ayin terkejut jugak tengok satu twitter ni erm dia ni artist yang femes la sebab dia kategori pelukis antarabangsa apa entah ..actually ayin tak kenal sangat tapi you know what..dia lukis badut wajah our Prime Minister..its rude right? He's not supposed to do that kan even our PM banyak negative issue tapi for me lah its our PM kot. Thats news already spread all over the world but only TV3 ja tak tayangkan.Dia lukis dekat every states dekat dinding2 yang memang tempat public punya. I really can't brain with this issue lah.Yaaa memang sometimes rakyat perlu protes atas tindakan orang atasan yang too much, makan duit rakyat, bribes and hm macam2 lah kan tak perlulah nak list kan kat sini.Tapi why? Maruah tu negara kita jugak orang pandang negatif.

Then ramailah stesen tv international yang cuba untuk interview that kind of artist and he's go for that interview. I don't really know what he said but I hope he's safe. As I know, who against the government soon dissappear. I don't know what happen to them . Hm in that kind of artist thought I know why he tried to do this crazy things.He wants to stop all the ketidakadilan yang selama ni rakyat tanggung. More money leaks out without knowing where it goes. Our education seems very critical since students needs sponsorship and scholarship in order to pursue studies..bukan semua orang mampu but usually yang tak mampu tu lah yang akan menggegarkan dunia soon.

So bila orang-orang yang sepatutnya menjadi wakil yang memegang amanah dan tanggungjawab pon do the wrong things.. that's why la rakyat mula protes sebabnya tak patut jugak if kita nampak ketidakadilan tu berlaku and kita keep quite just because they  have the powers.Thats why i'm adore the person who knows as Syed Saddiq. He's very determine person and I hope he can bring the peace by his word of thought and speech as a youth delegation in this country.
Let's support him for our country peace.

Hm ..its truly heartbreaking to see these kind of things keep disturbing our country.I hope we can live like we used to live when Dr Mahathir be the Prime Minister.Totally sad ..I love Malaysia..I love my country. May Allah bless us. :'(

Saturday, 12 March 2016

Degree Life Begin..

Hye.. Assalamualaikum semua :)

Finally ..dah degree pon ayin tahun 2016 nih. Alhamdulillah dapat continue study di UiTM Puncak Alam.The best part is masuk ja terus semester 3 sebab buat pengecualian kredit subjek Diploma dulu and masuk through penerapan UiTM. See.. boleh jimat masa belajar kan.

Actually ayin ada dapat offer study di oversea. Memang one of wishlist lah nak sambung oversea sebab ayin ambik tourism so I think its better to explore more about tourism di negara lain. Setakat ni ada 3 offer ayin dapat. Dua dari universiti di Australia and satu dari UK.Terima kasih jugak kat lecturer yang bantu ayin tuk prepare surat menyurat semua. Bukan mudah nak apply oversea ni.

Then, bila dapat offer study kat UiTM Puncak Alam ayin just masuk daftar ja dulu and study sini dulu before tunggu result biasiswa untuk study abroad. Dalam keadaan ekonomi negara yang agak tenat ni memang amat tipis untuk dapat biasiswa atau tajaan. Tambahan pulak bukan sorang dua yang apply, berjuta-juta pelajar dari pelbagai course hm even yang anak orang kaya pon still apply scholarship..seriesly tak paham.

Hanya mampu doa ja agar ayin berjaya dapatkan tajaan or biasiswa..if takda rezeki redha ja lah lagipun study UiTM pon okey jugak cepat habis. If study oversea pon still dapat pengecualian kredit cuma lambat sikit la..still dalam tahun yang sama habis cuma bulan tu yang berbeza.

Degree life kat sini a bit tough sebab kampus puncak alam ni besar then jarak kolej ke fakulti sangatlah jauh so everyday kena tunggu bas.Alhamdulillah jugak dapat kolej casuarina, sebab first stop bas adalah dekat kolej casuarina and tak ramai student suka tunggu kat kolej casuarina ni.Tak taulah kenapa.So, tak perlu la nak berebut macam bus stop kolej lain untuk naik bas free.Bas kat uitm ni ada beberapa buah..yang mana kalau nak free naik la bas uitm. Bas rapid untuk area dalam kampus RM1 ja.If luar kampus perlu bayar ikut destination lah.Then, ada bas meteor yang mana bas ni bas sewa untuk student yang stay luar kampus. Bas ni pon free. Boleh jugak guna bas ni untuk keluar ke area fasa 2 or fasa 3.

Pada awalnya sangatlah insecure bila dapat sini sebab bestfriend ayin pon takda so takda semangat nak study. Sekarang ni susah nak cari kawan yang betul2 boleh dibuat kawan plus ayin dah trauma dengan sejarah waktu diploma dulu.Akibat salah pilih kawan,habis rosak nama baik ayin..sana sini cerita pasal ayin dia bawak.Mujurlah kawan2 and lecturer percayakan ayin kalau tidak taktaulah apa jadi.Alhamdulillah jugak dapat roomate yang baik dan awesome haha.

Ada jugak a few kenalan sekitar puncak alam nih sebab before this ayin kerja kat sini.So, bila time weekend ja ayin hangout ngan depa lah..mujurlah ada insan2 nih.Kalau tak terkontang-kanting ayin kat sini.Kakak ayin ada ja stay kat Subang tapi hm jauhla nak pergi selalu..student life ni kena berjimat sikit. Cehhh.

About classmate, hm semua okey ja and lecturer setakat ni alhamdulillah semua boleh tahan dan memang jenis yang open lah suka nak dengar student's punya opinion and mostly asssestment presentation. (even selalu buat still nervous).Okeylah setakat ni dulu ayin membebel haha..nanti kita sembang pasal current issue pula ye.

Wassalam. :)



                                                                          This is my new classmate.

Thursday, 12 November 2015

Precious Experience at Belum Rainforest Resort

Assalam semuanyaa ..
I'm back :)

Entri kali ni nak story pasal satu tempat yang mana merupakan tempat praktikal saya ketika semester akhir diploma aritu. Tempatnya sangat cantik dan nature. Ramai foreigner yang suka pergi travel situ. Stesen televisyen pon banyak buat filem , dokumentari and macam2 lah sebab Hutan Belum tu merupakan hutan yang tertua dan dah berusia 130 juta tahun iaitu lebih tua dari hutan Congo dan Amazon. Haaa amazing kan fact dia. Kat sini jugak tempat di mana kita boleh spot bunga Rafflesia. Bunga Rafflesia kat sini ada 3 jenis iaitu Cantleyii, Kerii, dan Azlanii. Haiwan2 terancam pon still ada lagi kat sini contohnya gajah, harimau, beruang matahari,tapir and banyak lagi lah. Jenis-jenis flora pon ada lebih kurang 3000 spesies kat sini.

Selalunya journalist,ahli kaji hutan and orang2 profesional  dari dalam dan luar negara akan datang sini untuk buat kajian.Time saya praktikal tu ada sorang mat saleh ni dia jalan dari pekan grik sampaila dekat BRR ni punyalah dia nak tangkap gambar hornbill. Muka dia sampai merah sebab berjalan tengah panas kan.Perghh mat saleh memang suka buat kerja gila-gila pon kan..haha. Tapi time tu hornbill takda sebab hornbill ni dia akan appear ikut musim dia. Then mat saleh tu dia stop rehat sambil bukak lappy dia. Series saya kesian tengok dia, so saya pon ambikla 2 botol mineral water bagi kat dia free2 ja. Lepastu dia sambung berjalan lagi ke sebelah bridge menuju ke jeli. Entahla apa dia nak cari pulak.

Staff kat sini jugak terdiri dari orang tempatan iaitu penduduk sekitar grik and orang asli kat sini jugak diberi peluang pekerjaan tuk bekerja di sini oleh owner resort iaitu , Tan Sri MK. Orang asli ni jugak anak angkat Tan Sri MK tau. Mulia sungguh kan hati MK bantu masyarakat orang asli dan jugak orang Grik ni. Untuk pengetahuan semua, nak kerja kat sini diorang tak pandang education sangat tapi diorang amat pentingkan experience. Time saya praktikal tu, hari2 ada ja orang datang mintak kerja tapi semua tak dapat even pangkat Master. Tapi mana yang ada kenal orang dalam senangla. Sebab diorang jugak nak minimumkan pengeluaran kos so diorang memang akan train orang dalaman ja untuk isi kekosongan yang ada.Kalau ada member senangla. 

Saya sarankan untuk adik-adik yang mana bidang tourism bolehla praktikal kat sini. Masukla bahagian recreation department. Boleh gali banyak pengalaman and belajar banyak facts pasal Hutan Belum ni. Interesting taw... series best. Saya jugak diberi kepercayan untuk jadi recreation admin. Everything about handling booking, email ,phone , coordinate task untuk tour guide , calculate revenue semua saya kena handle unless kalau saya tak tahu barulah saya akan pass dekat top management.Memang penat jugak tapi sebab saya suka entertain guests so bila guest satisfied saya pon rasa happy.


Ni Rafflesia Cantleyii dekat Sg Gadong.



Ini adalah dry salt lick iaitu tempat di mana gajah mengambil garam mineral untuk diet sebabnya gajah kan asyik makan tumbuhan so untuk stabilize dia punya body dia akan ambik salt lick ni.


Haa ni namanya bamboo rafting. I dah try memang best uolls even pada mulanya takut jugak terjatuh dalam tasik kan..haha .Don't worry ia sangat stabil dan yep very nice to try especially dengan orang tersayang. Wahh romantik gitu.


Ini gambar I tengah selfie haha . Time ni kena bawak guest masuk Banding Gallery. Sementara tunggu guest kita selpieee dulu.


Okey time ni saya follow another local guides bawak group tourist dari France.Tapi diorang ada guides sendiri jugak yang follow sebab diorang memang xpaham English. Diorang paham bahasa diorang ja.

Kawan2 rapat time praktikal. Semua ni staff BRR cuma saya dengan yang baju biru depan ni ja praktikal.Series rindu mereka semua :'(


Okeylah setakat ini sahaja. Kalau nak upload gambar memang banyak so gambar2 ni pon dah culup untuk menggambarkan betapa indahnya suasana kat BRR. I really recommend uolls untuk travel sini.

Jika pernah datang ke sini bolehla tinggalkan komen anda untuk memberi feedback. Hehehe.
*dah gaya travel advisor pulak blog ni*


Annyeong !

Monday, 18 May 2015

Refleksi

Assalamualaikum..

Wah lamanya tak update blog.Malas dan tak tahu nak tulis apa sebenarnya.By the way sekarang tengah menjalani latihan industri kat Perak.I'm alone here.Seriosly tempat ni hutan and jauh dari shopping semua.nak jumpa satu kedai pon payah. Haa padan muka kan sapa suruh nak challenge diri sendiri nak praktikal sorang2 kan..sekarang rasailah sendiri.

Tapi tempat ni nice la..full of nature and boleh discover and explore banyak benda.So boleh dapat dan gali banyak experience.Staff kat sini talkative tapi a bit weird sikit. Hmmm macam mana eh nak cakap.Haihhh susah nak describe. Ayin lebih banyak buat kerja sendiri and if ada something yang tak tahu baru akan tanya.Bukan anti sosial tapi tapi tapi macam just play safe tak nak terlalu uncover myself sangat.I just nak tamatkan internship kat sini dengan cemerlang tanpa ada problem dengan sapa2..better nampak innocent.

Now i was located at recreation department..yeah its very interesting sebab boleh join trip free..trip dia mahal taw..haa tapi department ni ramai lelaki so ayin tak selesa sangat.Susah nak communicate sebenarnya sebab macam akward ja.By the way in sha Allah .. I will tried my best here. I just nak dapat excellent ja dalam internship ni..sebab ni lah peluang terakhir untuk dapat naikkan cgpa tawukk.Ahaha.. result baru ni pon alhamdulillah lulus semua and one more time dean list.Syukur sangat sebab soalan exam aritu seriesly susah gila kot..takda satu paper pon yang senang..haih memang miracle la bila tengok result banyak A satu ja B+ .. fuhh lega ja rasa.

Hm sekarang ni trend tengah hot dengan dubmash tu kan..pada mulanya ayin pon suka jugak tengok video2 dubmash tu tapi bila lama2 tengok ramai perempuan muslim yang terover buat dubmash sehinggakan bila ayin tengok ayin rasa malu pulak..lepas2 tu terus dah tak suka tengok dubmash nih..
Harap sangat perempuan2 kat luar sana jagalah diri ..kita ni muslim tunjukkan ciri2 keislaman tu..barulah nampak beza diri kita dengan agama lain.

Okeylah tu ja nak cakap..cakap banyak2 nanti kena hentam pulak kan..ahaha.Peringatan ni untuk diri sendiri jugak..kadang2 ayin pon ter..buat perkara2 yang tak melambangkan ciri2 seorang muslimah.Haihh doalah selalu agar diri kita sentiasa dilindungi Allah dari perkara2 yang menjauhkan kita dari- nya..Ayin pon takut sebenarnya takut kalau2 suatu hari Allah tarik hidayah dari diri ni..sebab tu kita kena doa selalu supaya Allah bagi hidayah dan taufik.Hidayah tanpa taufik ibarat Islam tapi tak mengamalkan cara hidup Islam..haih scary tuu..taknak taknak ayin takut.Setakat itu sahaja tazkirah saya untuk blog kali ni.Hayatilah lirik lagu Kun anta nih sangat mendalam maksud dia.




Ada lirik lagu kat bawah tu..boleh hayati slow2 yee..sangat menyentuh hati dan baik untuk perubahan diri kita.

Sunday, 14 December 2014

Mineral Coffee Minuman Kesihatan Saya

Assalamualaikum dan selamat petang..

Petang ni saya akan ulas pasal mineral coffee.Mineral coffee sangat baik untuk kesihatan kita tak kiralah orang tua ke muda ke kanak-kanak ke semua boleh minum.Apalagi untuk student yang asyik terasa malas untuk study atau rasa tak bermaya.In sha Allah dengan mengamalkan mineral coffee ni anda semua bukan saja aktif malah bersemangat untuk menempuh hari-hari sibuk anda.Tak percaya ?
Cubalah minum satu sachet saja,semestinya anda sendiri akan nampak kesannya yang ketara.

Selain itu,untuk akak2 abang2 yang ada masalah berat badan pon sangatlah berkesan.Banyak dah testimoni pengguna berkaitan Mineral Coffee ni.Lagipun kandungan dalam mineral coffee ni special kerana kandungan garam buluh yang ada dalam minuman ni.Mineral coffee ni jugak sesuai diambil oleh ibu mengandung.



Harga hanya RM26.50 sekotak


Okey tunggu apa lagi..harga dah murah.Jom borong mineral coffee .
Bagi yang ingin menjadi agent pon boleh.Sila pm saya di 011-24013654 atau whatsapp di
 019-4359558.


Wednesday, 27 August 2014

Jom sihat!

Assalam..
Okey sebelum terlupa ayeen nak promote mineral coffee iaitu minuman kesihatan untuk kita student yang selalu study sampai lewat malam.Sesuai tuk semua perinngkat umur sebenarnya sebab kolestrol free.
So boleh amalkan mineral coffee ni.Bukan sahaja bagi tenaga yang luar biasa malah sangat baik untuk turunkan anyone yang terlebih berat badan.

Mineral coffee jugak takda gula taw.Tapi rasa dia memang lemak2 sedap gitu..Ayeen pon selalu kalau nak study lebih masa takut letih so ambikla mineral coffee ni.Memang membantu.Ayeen tak ngantuk langsung then boleh buat banyak kerja dalam satu masa.jadi bersemangat tetiba.Mungkin kandungan garam buluh kot yang membuatkan mineral coffee ni lain dari coffee biasa.Kalau nak cuba boleh order dekat ayeen.

Seriesly tak akan mengecewakan! Percayalah..mana taw boleh improve dalam study.haha.
Apapun mineral coffee memang terbaiklaa.Ni la penyelamat ayeen bila assignment berlambak..hehe

Jika ada yang ingin membuat pesanan boleh whatsapp di nombor ni :).In sha Allah harganya sesuai dengan kesan yang bakal anda nikmati.Cewahh ayat.But that's true. Trust me.Ayeen pon bukan jenis suka minum kopi tapi bila kenal ja dengan mineral coffee terus jatuh cinta gitu.
019-4359558.


Hlovate ?

Salam semuanya :)

Petang ni nak sembang sikit pasal novel.Tetiba ja kan haha.
Actually ayeen ada la secara tak sengaja kenal dengan sorang budak ni dan dia perkenalkan satu buku a.k.a novel karya HLOVATE.Sedap kan display name dia.Karya Hlovate ni sebenarnya dah lama femes tapi ayeen ja yang ketinggalan hoho.Sebabnya dah lama tinggal hobi membaca novel2 cintan ni.Dah tak minat la.Balik2 story yang sama jugak.Tapi bila kenal karya Hlovate ni jadi nak baca novel balik.Sebab story dia lain dari novel2 cinta yang berlambak kat pasaran tu.Lebih kepada islamik thought sebenarnya.Ayeen pon baru berjinak2 tuk mengenali hasil karya dia ni.

Baru2 ni ada beli karya dia yang Tunas ngan Aa + Bb.Tapi yang ni version terbaru yang mana dia dah gabungkan sekali jadi satu buku.Sebabnya cerita ni berkait.Hm i wonder la sapa sebenarnya Si Hlovate ni.Dia just guna nama ni then dia tu laki ke perempuan tak dapat diketahui sesiapa.Apa yang ayeen tau diorang cakap yang dia ni belajar kar UK .Orang la cakap ..ayeen pon baru kenal dia.haha so no komen!
budak yang ayeen kenal tu rekemen tuk ayeen baca buku dia yang tajuk Contengan Jalanan sebab ayeen jenis minat motivation,dan ramai jugak la yang cakap buku tu best.So ayeen pon pergi la beli.merata jugak cari semuanya habis stok.Sampaila last2 jumpa jugak kat Hasani.Then now dah ada kat tangan ayeen.Tapi buat masa sekarang hanya mampu tengok ja la.Hehe.Tak sampai sebulan dah nak final exam.So..terpaksa tahan dulu lah.nanti cuti semester ayeen habiskan haha.

Sapa2 yang taw pasal Hlovate ni kongsi2 la cerita kat sini eh.Nak taw jugak lain2 novel dia yang best2.Setakat yang ayeen taw koleksi novel dia semua ada 9 buah.Hm nanti baucar buku memang semuanya habis kat novel Hlovate la cita dia.Huhuhu..

Okelah.That's all for today.Salam maghrib yaa! ;)